LIVE Course for free

Rated by 1 million+ students
Get app now
JEE MAIN 2023
JEE MAIN 2023 TEST SERIES
NEET 2023 TEST SERIES
NEET 2023
CLASS 12 FOUNDATION COURSE
CLASS 10 FOUNDATION COURSE
CLASS 9 FOUNDATION COURSE
CLASS 8 FOUNDATION COURSE
+1 vote
35 views
in Science by (7.3k points)
closed ago by

Our NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate is the one-stop solution for all your NCERT solution for preparation for your board exams. These solutions are based on the latest syllabus approved by the CBSE. If you are looking for NCERT solutions then this is just for you. Our NCERT solutions are made by subject matter experts who have a deep understanding of all concepts in this field. We have utilized all kinds of innovative methods such as flow charts, diagrams, shortcuts, tips, and tricks to make the solutions comprehensible and intuitive for the students.

In this NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate we have addressed all kinds of queries of the students with in-depth analysis to make every concept clear and easy to understand for students. In this chapter we have discussed and provided solutions to all topics.

Our NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 7 Weather, Climate and Adaptations of Animals to Climate will help students comprehend the concepts with ease. Our NCERT solution is best for last-minute preparation for their examination. To score good marks one must completely go through all the solutions provided here.

1 Answer

+1 vote
ago by (7.3k points)
selected ago by
 
Best answer

NCERT Solutions Class 7 Science Chapter 7 Weather Climate and Adaptations of Animals to Climate

1. Name the elements that determine the weather of a place.

Answer:

Temperature, humidity, rainfall and wind are the elements that determine the weather of a place.

2. When are the maximum and minimum temperatures likely to occur during the day?

Answer:

Maximum temperature occurs during day time, afternoon to be precise, whereas minimum temperature occurs early in the morning.

3. Fill in the blanks.

(i) The average weather taken over a long time is called ___________.

(ii) A place receives very little rainfall, and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be ___________ and ___________ .

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are ___________ and __________.

Answer:

(i) The average weather taken over a long time is called climate.

(ii) A place receives very little rainfall, and the temperature is high throughout the year, the climate of that place will be hot and dry.

(iii) The two regions of the earth with extreme climatic conditions are the polar region and the tropical region.

4. Indicate the type of climate of the following areas.

(a) Jammu and Kashmir: _________________________________

(b) Kerala: ____________________________________________

(c) Rajasthan: __________________________________________

(d) North-east India: _____________________________________

Answer:

(a) Jammu and Kashmir: Moderately hot and wet

(b) Kerala: Hot and wet

(c) Rajasthan: Hot and dry

(d) North-east India: Wet

5. Which of the two changes frequently, weather or climate?

Answer:

Weather changes frequently but not climate.

6. Following are some of the characteristics of animals:

(i) Diets heavy on fruits

(ii) White fur

(iii) Need to migrate

(iv) Loud voice

(v) Sticky pads on feet

(vi) Layer of fat under skin

(vii) Wide and large paws

(viii) Bright colours

(ix) Strong tails

(x) Long and large beak

For each characteristic, indicate whether it is an adaptation for tropical rainforests or polar regions. Do you think that some of these characteristics can be adapted for both regions?

Answer:

(i) Diets heavy on fruits – Tropical rainforests

(ii) White fur – Polar regions

(iii) Need to migrate – Polar regions

(iv) Loud voice – Tropical rainforests

(v) Sticky pads on feet – Tropical rainforests

(vi) The layer of fat under skin – Polar regions

(vii) Wide and large paws – Polar regions

(viii) Bright colours – Tropical rainforests

(ix) Strong tails – Tropical rainforests

(x) Long and large beak – Tropical rainforests

7. The tropical rainforest has a large population of animals. Explain why it is so.

Answer:

Hot and humid temperature and continuous rainfall in the tropical rainforest suit the survival of many animals; hence, the tropical rainforest has a large population of animals.

8. Explain, with examples, why we find animals of certain kind living in particular climatic conditions.

Answer:

Animals are adapted to survive in the conditions in which they live. Animals living in a very cold and hot climate must possess special features to protect themselves against extreme cold or heat.

Example: Polar bears have white fur so that they are not easily visible in the snowy white background. It protects them from their predators. It also helps them in catching their prey. To protect them from extreme cold, they have two thick layers of fur. They also have a layer of fat under their skin. In fact, they are so well-insulated that they have to move slowly and often rest to avoid getting overheated.

Similarly, in rainforests, the Red-eyed frog has developed sticky pads on its feet to help it climb the trees on which it lives.

9. How do elephants living in the tropical rainforest adapt themselves?

Answer:

Following are the adaptation of elephants in rainforests:

  • They use the trunk as the nose to have a strong sense of smell.
  • The trunk is also used to pick up food.
  • They have modified teeth that tear the bark of trees, which is food for elephants
  • The large ears of elephants help them to hear even very soft sounds.
  • Ears help elephants to keep cool in the hot and humid climate of the rainforest.

Choose the correct option which answers the following question:

10. A carnivore with stripes on its body moves very fast while catching its prey. It is likely to be found in

(i) polar regions

(ii) deserts

(iii) oceans

(iv) tropical rainforests

Answer:

Correct option is (iv) tropical rainforests.

11. Which features adapt polar bears to live in an extremely cold climate?

(i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

(ii) Thin skin, large eyes, a white fur.

(iii) A long tail, strong claws, white large paws.

(iv) White body, paws for swimming, gills for respiration.

Answer:

Correct option is (i) A white fur, fat below skin, keen sense of smell.

12. Which option best describes a tropical region?

(i) hot and humid

(ii) moderate temperature, heavy rainfall

(iii) cold and humid

(iv) hot and dry

Answer:

Correct option is (i) hot and humid.

Welcome to Sarthaks eConnect: A unique platform where students can interact with teachers/experts/students to get solutions to their queries. Students (upto class 10+2) preparing for All Government Exams, CBSE Board Exam, ICSE Board Exam, State Board Exam, JEE (Mains+Advance) and NEET can ask questions from any subject and get quick answers by subject teachers/ experts/mentors/students.

Categories

...